Ukážka z knihy Stvorená objasňovať zločin Autor: Vojtech Beniczky


Zmocnila sa jej prenikavá ochromujúca bolesť. V hlave sa ozvalo dunenie. To by ešte nebolo to najhoršie. Oveľa horšia jej pripadala nehybnosť. Skľučujúca nehybnosť a tma. Absolútna bezmocnosť. Paula netušila, čo sa stalo, ani kde sa to ocitla. Veľmi pomaly jej začínalo svitať.
Len krátke útržky.
Akoby jej niekto premietal film z diapozitívov. V Prahe jej s radosťou také premietal David Rosol. Ibaže na týchto nie sú zábery z komunistickej Havany z prvej polovice osemdesiatych rokov, na ktorých sa objavujú šťastné tváre jeho rodiny.
V tomto filme sa zjavuje krátka biela tyč. A ruka. Ruka v zelenej košeli a hnedej koženej rukavici. Potom už len náraz do hlavy a tma. Ešte ticho. Neznesiteľné ticho. Nič viac. Ako keby ten film niekto stopol a teraz ho znova zapol v rovnakom bode deja. Opäť tá tma, to ticho a tá bezmocnosť. O tom, že film pokračuje, svedčia len pocity. Neznesiteľné teplo a bolesť. Príšerná bolesť hlavy.
Tú predtým nepociťovala. Podľa všetkého má na hlave tržnú ranu. Celkom malú, asi to nebude nič vážne. No vďaka tomu nárazu musela omdlieť a dočasne stratiť pamäť. Pokúsila sa oslobodiť si ruky, no márne. Sú pevne zviazané za chrbtom. Asi hrubým lanom. Rovnako sú na tom aj jej nohy. A asi sedí na stoličke.
     Mohla by sa prevaliť na bok a pokúsiť sa doplaziť k stolu pri stene vpravo uprostred miestnosti. Mal by tam byť nôž. Má to však jeden háčik. Nedokáže ho vybrať zo zásuvky. Pravdepodobne sa tam ani nedoplazí, zabráni jej v tom príšerná bolesť hlavy, ktorá sa rozlieva do celého tela.

Dočerta s bolesťou! Musí to zvládnuť. Inak sa tu uvarí.
Prestala dýchať. Jej myšlienky a ticho, v ktorom počula tlkot vlastného srdca, nečakane prerušil rachot. Náhle ju opanoval nával paniky. Strach jej zvieral hrdlo. Pokúsila sa zakričať, no z úst pod tmavým návlekom na hlave sa jej predral len slabý nezrozumiteľný bľabot.
Po tvári sa jej valili potoky potu. Teraz už vnímala realitu veľmi intenzívne, vedela, kto je.
Chýbalo jej možno len niekoľko uplynulých okamihov. Inak si pamätala všetko. Ak pokladala udalosti uplynulých dní za katastrofu, súčasný stav by pokojne mohla prirovnať k peklu. Aj teplo tu je rovnaké.
Niekto ju sleduje. Niekto určite pozoruje jej reakcie.
Je v zajatí šialeného psychopata?

Kniha Stvorená objasňovať zločin sa dá pohodlne objednať na:
https://elist.sk/obchod/stvorena-objasnovat-zlocin-tlacena/
https://www.martinus.sk/?uItem=258557
V kníhkupectvách, alebo cez FB profil autora.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dnešná ochutnávka z knihy Stvorená objasňovať zločin.

Aj taká scéna sa odohrala v knihe o zločine

Ukážka z nového kriminálneho románu Stopy v snehu, s hlavnou hrdinkou Paulou Santorisovou

Posvieťme si spolu na výsluchy